Condoleanceregister voor:
Aantal intekeningen per : 57
Klik hier om het register te tekenen
NB
Omdat u zich niet eerst hoeft te registreren voor het plaatsen van een condoleance kunt u eenmaal geplaatste berichten niet zomaar zelf wijzigen. Heeft u een fout gemaakt, dan kunt u zich alsnog registreren en uw bericht wijzigen. Zie de FAQ pagina voor een uitleg. Als u zich niet wil of kan registreren, maak dan even contact en dan wordt het zo snel mogelijk voor u gewijzigd.
Mocht het om wat voor reden dan ook niet lukken om een condoleance te plaatsen, dan kunt u ons die ook mailen. Vergeet daarbij niet te vermelden bij wie het moet worden geplaatst.
Lieve familie,
gecondoleerd met het verlies van jullie dierbare Perez
jullie zijn gedachten.
Perez sribi switi na joe Masra se
NOORD-HOLLAND
Perez Jong Loy organiseert al zeven jaar de Dag van Elieser: de eerste slaaf in Nederland
30 juni 2016, 00.00 uur · Aangepast 30 juni 2016, 18.25 uur
OUDERKERK AAN DE AMSTEL Sinds 2010 wordt er op de laatste woensdag van de maand juni een herdenkingsceremonie gehouden op de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim In Ouderkerk aan de Amstel: De Dag van Elieser.
Elieser was een slaaf. Hij kwam in 1610 naar Nederland en overleed in 1629. In 2002 werd zijn graf gevonden op de Portugees-Joodse Begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel. Voor organisator Perez Jong Loy was de vondst een openbaring. "Dat was heel belangrijk voor mij, want ik besefte dat hij minstens moest hebben meegemaakt wat ik heb doorstaan."
Volgens Perez moet Elieser zich hier in 1610 wanhopig hebben gevoeld. "De pijn om hier in rond te moeten lopen in een totaal witte wereld en niet te weten ook aan welke kant jouw huis ook ligt, dat is onvoorstelbaar gewoon."
Gevecht
Perez identificeert zich met Elieser vanwege het enorme gevecht dat Elieser moet hebben gehad om zich hier staande te houden. Daar had Perez ook last van toen hij als 7-jarig jochie in 1962 vanuit Suriname in Nederland aankwam. "Als nieuweling in de buurt kreeg ik hele volksstammen achter me aan, die me uitjoelden en me wilden testen op mijn fysieke weerbaarheid."
Toen het graf van Elieser gevonden werd besloot Perez om jaarlijks 'De dag van Elieser' bij het graf te organiseren. En inmiddels wordt deze herdenking voor de zevende keer gehouden. "We willen de herinnering aan het slavernijverleden levend houden. Hij is voor zover we weten de eerste tot slaaf gemaakte hier in Nederland."
Bewijs
Elieser is de enige niet anonieme slaaf die op de begraafplaats ligt. Volgens Perez is hij het gezicht van de naar schatting 40 andere slaven die op en rond de begraafplaats begraven liggen. "Zij zijn het bewijs dat Nederland slavernij heeft gehad, maar het betekent ook dat hier al 400 jaar Afrikaanse mensen leven en bijdragen aan de economie."
Voor Perez is het belangrijk dat de regering haar excuus aanbiedt voor het slavernijverleden. "De erkenning zou een heleboel van het zeer en onbegrip weghalen. Maar daar wil men nog steeds niet aan, terwijl het onvermijdelijk is", aldus een vastbesloten Perez Jong Loy.
Plus Ten slotte
Perez Jong Loy (1954-2019) streed met een glimlach op het gezicht
Van alle boze mensen in de stad was Perez Jong Loy ongetwijfeld de aardigste. De Amsterdamse activist streed onvermoeibaar voor de zwarte zaak, was meteen bereid om elk onrecht aan te pakken, maar deed dat (bijna) altijd met een glimlach op het gezicht. Apakanaike, zoals Jong Loy zich noemde, overleed afgelopen zaterdag aan de gevolgen van een bacteriële infectie. Hij werd 65 jaar.
Patrick Meershoek9 december 2019, 18:42
Perez Jong Loy. BEELD ANP
Jong Loy kwam op dertienjarige leeftijd van Suriname naar Amsterdam. In de Bijlmer was hij in de jaren zeventig een van de organisatoren van het eerste Kwakoe Festival, toen nog een zomervoetbaltoernooi voor de kinderen uit de flats. Hij doorliep de sociale academie, in die jaren nog een opleiding tot professioneel dwarsligger - een kwaliteit waar hij zijn verdere leven zijn voordeel mee zou doen.
‘Oompje’
In de jaren na zijn overkomst maakte Jong Loy ook kennis met racisme en discriminatie. Die ervaringen werden de aanjager van een langdurige loopbaan als activist. “Perez was een van de meest bevlogen mensen in de strijd tegen racisme,” zegt Dionne Abdoelhafiezkhan van IZI Solutions, het bureau dat zich inzet tegen sociale en raciale ongelijkheid. “Hij was mijn oompje, mijn steunpilaar.”
Het koloniaal verleden werd een geschikte voedingsbodem voor het activisme. Jong Loy was vanaf 2010 de drijvende kracht achter de jaarlijkse herdenking bij het graf van de zwarte bediende Elieser op de Joodse begraafplaats in Ouderkerk. In wetenschappelijke kring bestond discussie over zijn precieze status, maar Elieser kreeg vierhonderd jaar na zijn uitvaart een straat en een standbeeld.
Een ander project uit de koker van Jong Loy: de zwarte button met het jaartal 1873. Een herinnering aan het wrange feit dat in de koloniën de slavernij weliswaar werd in 1863 werd afgeschaft, maar dat de tot slaaf gemaakten nog tien jaar op de plantages moesten blijven werken om de schade van de maatregel te beperken voor de eigenaren. De button heeft een plek gekregen in het Amsterdam Museum.
Op bijeenkomsten was Apakanaike geliefd en gevreesd. Het eerste vanwege zijn argumenten die altijd hout sneden, het tweede vanwege de lengte van zijn betoog. In de persoonlijke omgang was Jong Loy vooral ontzettend aardig en geestig, zegt historica Patty Gomes. “Hij was ook heel belezen. Ik vond soms dat hij niet serieus genoeg werd genomen. Het waren vaak anderen die met de eer gingen strijken.”
Roetveegpiet
In 2013 was Jong Loy een van de Amsterdammers die formeel bezwaar maakten tegen de afgifte van de vergunning voor de intocht van Sint Nicolaas en Zwarte Piet. Het bezwaar leidde tot een rechtszaak die eerst gewonnen werd en daarna in hoger beroep verloren, maar ook de aanzet gaf tot overleg met burgemeester Eberhard van der Laan, en zo de weg vrij maakte voor de komst van de roetveegpiet.
Vorige maand reisde Jong Loy voor het eerst naar Ghana, onder meer om het beruchte slavenfort Elmina te bezoeken. Hij kreeg last van de luchtwegen en moest naar het ziekenhuis. Terug in Nederland bleek hij in het hospitaal besmet met een gevaarlijke bacterie. De behandeling in Nederland leek aanvankelijk aan te slaan, maar begin vorige week werd duidelijk dat de bacterie de aanval met antibiotica had overleefd.
Jong Loy wordt zaterdag in besloten kring gecremeerd. Hij laat vier kinderen achter, en een stad die hij, strijdbaar en vriendelijk, beter heeft gemaakt.
Bron; Het parool , Patrick Meershoek 9 december 2019
Jerry King Luther Afriyie voelt zich droevig.Volgen
Gisteren om 19:27
RETURN IF POSSIBLE, GROTE BROER
Je was een van de weinige mensen van de oudere generatie die moeiteloos een brug wist te slaan tussen jouw generatie en mijn generatie (millennials). Je diende jouw gemeenschap zonder eigen gewin. Hierdoor heb je veel moeten incasseren van mensen die er een andere agenda op na hielden. Jouw integriteit werd soms in twijfel getrokken, maar je bleef je inzetten voor de goede zaak. Je wilde mij ervoor behoeden, dat wat jou is overkomen mij niet zou overkomen. Je was naast een beschermer ook mijn toefluisteraar (zie foto). Maar je gaf niet alleen adviezen, je vroeg ook om adviezen. Had je een nieuw idee of nieuwe inzichten, dan moest ik het meteen horen en als ik mijn telefoon niet opnam kwamen de appjes er achter aan: "Arki noh Jerry, bel Perez!" En mocht ik er niet tijdig aan toekomen om je te beantwoorden, dan trok je aan mijn oor bij de volgende ontmoeting door je handen open te slaan van “Fawaka dan”.
Ik was niet altijd even goed bereikbaar, totdat je erachter kwam dat ik samenleefde met je grootste fan, mijn vriendin. Zij was gecharmeerd van je passie, betrokkenheid en alles wat je deed voor onze gemeenschap. De afgelopen jaren, als je mij nodig had, ging het dus niet meer via mij, maar via Danitia. En ook al was het 01.00 uur in de nacht, ze stond erop dat ik je terug zou bellen voordat ik ging slapen: "Schat, je moet Perez NU bellen." Iets dat ze alleen voor jou deed, want in haar eigen woorden: "Hij maakt ook altijd tijd voor jou vrij".
In het begin, toen ik jou ongeveer 8 jaar geleden leerde kennen, ging je moeiteloos van Nederlands naar Sranantongo en als ik na een kwartiertje zei: "Je weet wel dat ik Ghanees ben hè?" Dan kwam die warme lach van je: "Mi gado” en dan een hartelijke lach om drie zinnen verder in herhaling te vallen. De laatste jaren had je helemaal schijt. Je zei dan ook letterlijk: je begrijpt mij wel. En ging onverstoorbaar verder wat tot hilarisch gelach en gehoest leidde.
Ik weet nog hoe blij je was toen je me vertelde over je trip naar Ghana. Het was een trip die je moest maken. Toen de kans je werd geboden om met een groep mensen Ghana te bezoeken in het kader van het initiatief 'The Year of Return, Ghana 2019' greep je die kans met beide handen aan. Je belde mij dan ook in extase op: "Jerry, ik ga weg." En voordat ik kon vragen waar naartoe, was je mij al voor: "Ik ga naar Ghana!" Ik was heel blij voor jou en antwoordde: "Ik ben jaloers op je." Je belde mij vanuit Ghana, we hebben kort gesproken. Kijkend naar mijn scherm dacht ik: kijk het weer, kijk dat prachtmens dat het land opzoekt dat veel geheimen verbergt over zijn verleden en zijn voorouders. Het voelde als een thuiskomst, vertelde je mij. "Arki noh Jerry, we moeten echt praten als ik terug ben." "Is goed Perez, doen we. Ik moet je ook spreken."
Echter zo ver mocht het niet komen, want je gaat een nieuwe reis maken. Zonder ons. En wij moeten verder. Zonder jou. Maar dat is niet helemaal waar. Je laat een schatkist aan herinneringen achter, en houvast zoals de 1873-buttons, de fameuze rechtszaak in Amsterdam tegen zwarte piet die je op momenten alleen moest dragen en de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst bij het graf van de tot slaafgemaakte Elieser. Beste Perez, zoals je dacht dat ik je vergeten was, als ik een tijdje niets van me liet horen, wil ik je bij deze toezeggen dat als je een tijdje niets van ons hoort, wij jou niet vergeten zijn. Je streed, zodat onze voorouderen en de strijders die ons voorgingen erkenning kregen, door middel van bijvoorbeeld straatnamen. Vanaf vandaag mag jouw naam niet ontbreken op die lijst. Bedankt, Perez!
Foto: Johan Janssen
Perez leren kennen bij het 's Lands Hospital. Dreads in mijn haren. Perez lapte de regels aan zijn laars en nam mij gewoon in dienst. Toen al strijdbaar. De directrice moest meewerken en het hoofd van de OK toen had het nakijken. Perez en ik lachtten in ons vuistje. Wanneer we elkaar op het plan tegen kwamen was het altijd "one love one nation".
Love you Perez. R.I.P. Aan familie en naasten heel veel sterkte bij het verwerken van dit "GROTE VERLIES" van deze JahJah Markante Persoonlijkheid. JAH BLESS
lieve Lydia langs deze weg wil ik jou condoleren en heel veel sterkte en kracht toewensen met het grote verlies van jou geliefde zoon Perez. Ook Camilla en de overige familie heel veel sterkte toegewenst in deze donkere dagen. Moge Perez zijn ziel in vrede rusten.
Lieve familie en vrienden,
Perez heeft de wereld een stukje mooier gemaakt!
Veel sterkte,
Laura Kottman en Gerard van Straaten
Mie lobie brada Perez, waka Boeng
Oud collega van IMC- Jellinek
We zullen je missen
Leatitia Scondel te Purmerend
In gedachten heb ik zoveel brieven geschreven, om aan te geven hoe ik je zal missen.
Brieven die jij nooit zal lezen.Mijn verdriet van het afscheid nemen zit te diep om te verwoorden. Waarom jij Perez die zoveel heb gegeven, waarom jij.... die nog zoveel te geven had.
Jij die nooit door het leven werd afgemat, je bezat nog zoveel levenskracht. Wat kan een mens zich toch vergissen, terwijl ik dit alles schrijf, voel ik hoe ik je zal missen.
24 juni zei je me nog, ik ben moe, maar ik ga door waar ik mee bezig ben. Ik keek je aan en zei,,,,jij toch ,,je verdiend een standbeeld. Zo bescheiden als je was ,keek je me aan met de woorden "ik doe dit alles met alle liefde. Denkend aan jou, is met overvolle liefde.
Muziek hield je ook van, vooral drums, en de gitaar.
Afscheid nemen is niet loslaten, het is een ander manier van vasthouden!!!!!!!!!!
Beste familie van Perez. Ik zou zoveel willen schrijven om jullie kracht toe te wensen maar woorden schieten tekort.
Ik was samen met Perez en de groep in Ghana in "The Year of Return 2019." Misschien een schrale troost om te zeggen dat hij zo heeft genoten van deze trip. Helaas is het voor hem geweest: "Eerst Ghana zien dan sterven. Wij hebben samen met hem gelachen en geweend van alles wat wij daar hebben beleefd. Wij zullen Perez nooit vergeten. Kracht en liefde aan de hele familie.
Perez, Rest In Power.
Woorden schieten mij tekort Familie vrienden heel veel sterkte en kracht toegewenst met het heengaan van Brada Perez. Waka Bung mi Lobi brada. Gado Oso blessi de. Ik zal je missen. RUST ZACHT PEREZ.
Beste nabestaanden, vrienden en kennissen van Perez, bij deze gecondeoleerd, heel veel sterkte met dit verlies,
Perez wakka bun, R.I.P.
Kopro Beki Prodo
Beste nabestaanden, vrienden en kenissen van Perez, bij deze gecondeoleerd, heel veel sterkte met dit verlies,
Perez wakka bun, R.I.P.
Kopro Beki Prodo
Ongeloof, een grote en sterke man is er niet meer. Sterkte aan de familie met dit groot verlies,
Conny Pufflijk
Heel veel sterkte aan de nabestaanden van Perez Jong Loy.
Lieve Perez, rust zacht.
Perez,
Uit het oog maar niet uit het hart, ik zal je nooit vergeten!
Familie, vrienden en kennissen gecondoleerd met dit grote verlies!
Rust in vrede goede vriend!
Hierbij condoleer ik de familie Jong Loi met het heengaan van Perez.
Ik heb Perez leren kennen in mijn Stichting Jongeren Centrum KWAKOE periode.
Daar nam hij kennis van de strijd tegen ONRECHT,ONRECHTVAARDIGHEID ,
UITSLUITING en ONDERDRUKKING.
En is hiermee besmet geraakt.Zoals Roy Groenberg, mijn persoon e.a.
Na zijn opleiding vertrok hij naar Suriname om in brede zin daar ook een bijdrage te leveren.
Na zijn terugkomst in Nederland pakte hij de draad weer op ,de strijd voort te zetten.
Wij weten en hij wist dat ook,dat het een lange strijd is om deze meervoudig SLANGEN koppen MONSTER TE VERSLAAN.
MAAR DE STRIJD GAAT DOOR/VOORT!
Je hebt gestreden als een voorbeeldige en volwaardige strijder.
Perez ik dank je voor je bijdrage in en voor de SOCIALE STRIJD.
WAKA BOENG,ADIOS,VAARWEL STRIJD MAKKER
Heel veel sterkte en troost aan de nabestaanden
Tan Bun Tan Bun Tan Bun
Waka Bun Soso Lobi
PEREZ
Fam vrienden en kennissen van harte gecondoleerd met het
groot verlies van oom Perez. Heel veel kracht en sterkte in deze moeilijke
tijden.
Rust zacht omu wij zullen u nooit vergeten.
Heel veel sterkte aan de familie toegewenst.
Clarinda Alberga
Perez
Je zat met ons aan de dis van het leven
Ook jij dronk uit de beker van Tijd
Dat je ziel in het Oeverloze nieuwe
Eindeloos gelukkig mag zijn
Hannah Belliot en kinderen
Je zat met ons aan de dis van het leven
Ook jij dronk uit de beker van Tijd
Dat je ziel in het Oeverloze nieuwe
Eindeloos gelukkig mag zijn
Hannah Belliot en kinderen
Je zat met ons aan de dis van het leven
Ook jij dronk uit de beker van Tijd
Dat je ziel in het Oeverloze nieuwe
Eindeloos gelukkig mag zijn
Hannah Belliot en kinderen
Je zat met ons aan de dis van het leven
Ook jij dronk uit de beker van Tijd
Dat je ziel in het Oeverloze nieuwe
Eindeloos gelukkig mag zijn
Hannah Belliot en kinderen
Perez een echte Srananman !!!
Rust in vrede .Moge de Almachtige je gedenken bij de opstanding .
Condoleances aan de familie van Perez.
Bron: mw B.Biekman
PEREZ JE BENT NIET ‘DOOD”
Aan de bodem van wereld oceanen en vooral aan die van de Atlantische
Oceaan liggen ontelbare botten: verbrijzeld, verpulverd, tot bodem speciën
vergaan.
In Afrika, Republiek Suriname, de Caribean en de Amerikas liggen miljoenen
botten: verbrijzeld, verpulverd, tot aardspeciën vergaan. Dit zijn onder andere de
spirits van de ogen die meekijken over onze schouders en kracht geven bij de
strijd om gerechtigheid, want ooit zal het hoe dan ook komen. Want: als het andere
gemeenschappen is overkomen, Reparatory Justice! wie zijn wij dan: Inheemsen,
Afrikanen, mensen van Afrikaanse afkomst en alle anderen die ook onrecht zijn
aangedaan, wier op de voorouders genodicde zijn gepleegd om nog smekend te
zitten wachten?
En in die strijd gingen velen ons voor! Strijd om gerechtigheid. Jij, Perez
was de éénwording van die strijd. De kracht die we voelen en die jij, Perez, altijd
gevoeld hebt om niet langs de kant te blijven zitten.
Je bent nu in een andere levensfase beland, Perez. De fase van eeuwigheid.
De fase waarbij het lichaam heeft losgelaten en de ziel nu op spirituele wijze
verder gaat. Alwaar je anderen zult ontmoeten die de geestelijke moed nooit
hebben opgegeven. In hun namen leven we voort.
Groot is jouw betekenis geweest.
De ‘Amsterdamse rechtszaak ‘zwarte piet’
is gewonnen. Het feit alleen dat de rechter het kwetsend, beledigende en
stereotypische karakter heeft aangetoond! Deze bewering heeft nog geen enkele
rechter in Nederland teruggenomen. Ook in de hoge beroepszaak bij de Raad van
state niet. En dit neem je mee in jouw zak Perez als het bewijs van slechts 1 van
jouw vele kroonjuwelen. Want wat relevant voor ons en de rechter in Amsterdam
was, was om het eerst aangetoond te krijgen dat we met een racistisch fenomeen
te maken hebben.
John Helsloot schrijft: “Voor wie ogen in z’n hoofd heeft kan er geen twijfel
over bestaan dat de figuur van Zwarte Piet een symbool is van een raciale en
racistische stereotypering, een stereotype van een persoon van Afrikaanse
oorsprong voorstelt. “Zwart als roet” inderdaad of “zwart vanwege roet”. Ook de
‘roetveegpiet’ werd afgewezen. Roet was het verderfelijke woord van afval. En het
is die woordspeling die ons binnen het LPS ‘bedwelmde’.
Je ging veel verder Perez dan dat. Op het gebied van arbeidsmarktbeleid.
Je was koploper in de strijd voor gelijke kansen. Ook altijd aanwezig wanneer het
ging om het verbannen van het ‘n-woord’. En zo startte je jouw wekelijkse
radioprogramma tijdens RAZO uitzendingen. Het LPS werd erbij gehaald.
Dat we het over sommige wendingen niet eens waren, dat is menselijk, maar
met heel veel respect. Zo maakte je heel duidelijk waarom het LPS op het gebied
van ‘Eliezer’ ongelijk had. Het LPS vond van niet. Maar je ging toch wel akkoord
met de protesten tegen de verplaatsing van de nationale 1 juli herdenking naar 30
juni. Je was aanwezig.
De zwarte piet protestverslagen waren je op het lijf geschreven. Ook
vanwege het archiefmateriaal, legde je ze vast. Zo hebben we ook kunnen
meebeleven, hoe kan het ook anders, jouw Ghana belevenissen. Iedere dag tip en
top. Mooie beelden
Perez je bent voor ons niet ‘dood’. Jouw lichaam heeft slechts losgelaten.
Jouw Ziel mag nu in vrede en alle rust in eeuwigheid, dicht bij de Allerhoogste Ziel
en de anderen die je zijn voorgegaan vergaderen. Je mag nu volwaardig aan de
tafel van het eeuwig leven mee denken, mee praten, mee besluiten nooit meer
‘uitsluiting’, geen ‘racisme’. Geen ‘Afrofobie’, geen ‘n-woord’, daar in het
hiernamaals.
Jouw nalatenschap is voor ons een grote troost. Een groot applaus Perez,
dat is wat je verdiend. Een oorverdovend applaus.
Jouw gezin, familie, vrienden en kennissen, mede strijders voor
gerechtigheid, vooral Roy Groenberg Kaikusi, jouw levensmakker, mogen met trots
terugkijken op dat wat je in lichaam, ziel en geest voor gerechtigheid hebt
betekent. Wij condoleren hen.
Wij wensen je een goede reis en behouden aankomst. Grantangi, Bedankt,
Muchas Gracias, Macha Danki, Many Many thanks.
Mede namens bestuur en achterbannen van de Afro Europese Vrouwenbeweging
Sophiedela en het Landelijk Platform Slavernijverleden.
Sisa Dr. Barryl A. Biekman
10 december, internationale mensenrechtendag
Bron:fb-dhr Glenn Wiesz
Vol ongeloof las ik zondagmorgen het bericht van Guilly koster waarin melding werd gemaakt van het verscheiden van een van de leukste en fijnste mensen die ik op mijn levenspad ben tegengekomen, Perez Jong Loy .
Al snel werd mij duidelijk dat de grootste valkuil was te denken dat Perez zijn vriendelijkheid een sta in de weg was voor zijn vastberadenheid. Niets was minder waar, als Perez zich in een zaak vastbeet liet hij niet meer los. Qua karaktereigenschappen liet hij mij denken aan de Kangal, een hondenras dat ontzettend rustig, lief, gevoelig en beschermend is, echt knuffeldier zou je denken. Tegelijkertijd is de Kangal een beul, het sterkste hondenras ter wereld en heeft ook nog de sterkste beet.
De laatste jaren kon ik in het voorjaar mijn klok erop gelijk zetten dat Perez mij zou bellen om mijn bijdrage in de vorm van een spreekbeurt te leveren aan de ‘Dag van Elieser’ (Eli – Eser). Drie jaar geleden gaf ik gehoor aan zijn appel omdat ik bij het ziekbed van mijn schoonzus in Amstelveen moest wezen en een uurtje vrij maken geen probleem zou opleveren. Aangezien ik een bepaald moment terug moest naar het ziekenhuis en nog niet aan de beurt was geweest, bood Perez aan om een van zijn medewerkers mijn speech die op papier stond te laten voorlezen.
Dat deze oplossing niet hetgeen was dat Perez voor ogen stond bleek de volgende dag al. Hij belde, vertelde dat de speech goed was ontvangen, tot discussies had geleid en dat ik daarom het jaar daarop maar zelf een lezing moest komen verzorgen: zoals ik eerder stelde, als Perez zijn tanden in een project zette liet hij niet meer los.
Door Perez kwam ik te weten dat Elieser een tot slaafgemaakte was die in 1629 in Amsterdam overleed en zijn laatste rustplaats vond op de Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel. Perez haalde Elieser uit de anonimiteit, zorgde dat hij een standbeeld kreeg en dat er een pad naar hem is vernoemd.
Perez zijn drang naar juiste informatie reikte zo ver dat hij er niet tegenop zag om vanuit Amsterdam met verschillende mensen o.a. Jeffrey Afriyie de gehele afstand naar mij af te leggen teneinde met mij van gedachten te wisselen, hij wilde zeker weten binnen de marges van de wet te opereren.
Enkele weken geleden belde Perez mij om juridisch advies voor een dierbare over een kwestie die in Suriname zich afspeelde, maar al snel nam het gesprek een wending en vertelde hij honderd uit over de meest uiteenlopende onderwerpen. Onder andere ging het over de afgelopen Elieserlezing en de bijdragen van prof. Gloria Wekker en Karwan Fattah Black die hem tot grote tevredenheid stemden. Hij vertelde trots te zijn op de door hem ontworpen button met de tekst ‘1873’.
Bijzonder was dat hij in al de jaren voor het eerst over zichzelf vertelde, over de problemen met zijn longen die hij toeschreef aan het zware werk dat hij jaren had moeten verrichten en de juridische procedures die hij in dit kader wilde opstarten of al was opgestart tegen zijn ex-werkgever. Ook dat hij de eerste Surinamer was waarvan hier was vastgesteld dat hij in Suriname met de legionella bacterie, die de dodelijke veteranenziekte veroorzaakt, besmet was geraakt. De bron was een airco van een auto die enkele weken stil had gestaan en die hij toen met de ruiten dicht had aangezet.
Hij vertelde ook dat hij meer dood dan levend in het ziekenhuis werd opgenomen en dat zijn zus dr. Lettinga een belangrijke rol in zijn herstel had gespeeld. Vol trots meldde hij dat zij gepromoveerd was en als internist een topfunctie in het OLVG Oost bekleedde. Liefdevol omschreef hij haar als klein van postuur met volgens mij, een Marokkaans of Ambonees uiterlijk, vertelde dat zij gespecialiseerd was in bacteriologische ziekten en dat zij de hem behandelende medici op het spoor had gebracht van zijn legionellabesmetting. Daarmee had zij bewondering geoogst bij de professor onder wiens hoede hij toen was. Wrang dat, naar ik begrepen heb, uitgerekend een bacterie aan dit activistisch leven een eind heeft gemaakt.
Dolenthousiast had Perez het over de reis die hij zou maken naar Ghana in het kader van Kwaku Festival Ghana. We spraken af elkaar op korte termijn te zien en hij sloot af met de woorden ‘Glenn je gaat mij niet meer herkennen, ik ben 63 kilo’s (meen ik) afgevallen en voel mij er prima bij’. Wie kon bevroeden dat dit ons laatste mondelinge contact zou zijn, dat ik zijn mooie bariton stem nooit meer zou horen. Ik kreeg nog apps van hem uit het toestel bij het vertrek van Schiphol en daarna prachtige videoverslagen van de eerste dagen in Ghana.
Perez mi lobi brada, jouw opdracht hier op de planeet aarde is volbracht, je bent naar jouw Schepper teruggekeerd. Je hebt een vruchtbaar leven geleid en nog belangrijker, hebt de tropisch hardhouten boom geplant die de zaden voortbrengt die jouw strijd tegen onrecht zullen oppakken. Het is een onomkeerbaar proces, en de dag dat het gedrocht zwarte Piet voorgoed uit Nederland verbannen wordt zal ik, ondanks dat ik geen alcohol drink, een goed glas champagne op jou nemen. Grote geesten sterven namelijk niet, zij verdwijnen slechts naar de achtergrond. RIP bigi man.
Lieve mensen, Denise Jannah wees mij erop dat het niet duidelijk is dat het een video is die ik heb aangehecht en geen foto van Perez. Tik dus even op de ‘foto’ en geniet van de uitleg van Perez aangaande Elieser.
Beste familie, gecondoleerd met het groot verlies van Perez. Wij wensen jullie heel veel sterkte toe in deze donkere dagen. Moge zijn ziel in vrede rusten. Sribie switie na Masra sei lobie brada. Namens Delano Rust en Mieke.
Beste fam van dhr Perez
Gecondoleerd en sterkte toegewenst.
Gezin, familie en directe naasten,, gecondoleerd met het overlijden van Perez. Ben zeer aangeslagen. Gewaardeerd en voorbeeld voor mij als een Bigi Brada, dankjewel Perez
Marlea Dielbandhoesing - Kogeldans en familie
Perez mijn dierbare vriend, jouw taak hier is volbracht. Uit jouw zaden zullen talloze hardhouten bomen ontspruiten. Het proces naar rechtvaardigheid is niet meer te stuiten. Rust zacht mi lobi brada, jouw historische rol valt niet te ontkennen.
Krachtifamiri abra watra,
Ienie neng foe a famiri Oldenstam foe Pontenwerfstratie, fri mang gron.
Paramaribo Suriname 9 december 2019
No tak’ na lon mi wani lon gowe
fu di mi frede strei en krei nomo
ma kondre b’bari lontu mi so te
san mi mu du, mi ati wani bro.
WAKA BOENG MIE MATIE PEREZ
Heel veel sterkte aan gezin, de rest van de familie, vriendem en kennissen.
Brada Perez
Wij wensen je een goede reis , waka bun.
Familie en vrienden condoleren we en wensen jullie heel veel sterkte toe.
A great Fighter lost his own Fight.
Henk
Perez,
Je weg was veel te kort maar toch heb je vele kilometers gemaakt in het leven.
Rust zacht!
Kracht aan de familie toegewenst!
Patricia Henar ook namens Ursie Jong-Loy en Truus Henar
Beste familie Jong Loy, geschrokken heb ik kennis genomen van het bericht van overlijden van Perez. Gecondoleerd met
Perez, DANK voor je tomeloze strijd voor recht en rechtvaardigheid van de nazaten van de slavernij. Je was daarin een voorbeeld voor velen. Waka boeng brada Perez, now joe de na GADO HAN, KONDRE
Namens Rolette Jong-Loy, kinderen, kleinkinderen & de overige fam leden uit A'dam & Suriname wensen wij alle familieleden/vrienden heel veel sterkte met dit enorme verlies.
Sribi swieti na yu masra see.. Waka boeng lobi famirie!
Rust in vrede Perez Jong-Loy.
Bedankt Perez voor jouw zinvolle bijdrage aan de overdracht van onze geschiedenis.
We zullen het niet vergeten.
Condoleance aan de familie.
Frank Dragtenstein
Beste familie,
Gecondoleerd met dit enorme verlies.
Ik wens jullie veel sterkte in deze moeilijke tijd.
Sharon Winter
Beste Familie,
Een makker van het eerste uur is heengegaan. Kwakoe en de Bijlmer zouden zonder PEREZ anders zijn geworden. Ik wil hem bedanken voor de vriendschap en het altijd warme gevoel die hij naar mij uitstraalde vanonder zijn bril.
Waka Boeng Matti,
Chas Warning
Een Keiharde Strijder Gaat Ons Voor, Omarmd Door Onze Voorouders...
May He Always Be In Our History, Soldiers Never Die..
"'San Gado Du , Na Reti Tru, Awansi Ai Lon Watra"..
We Gonna Miss Perez, Helemaal Op De Radio..Je Blijft Bij Ons Heel Groot
Kracht En Sterkte Aan Je Naaste Familie, Vrienden en Kennissen
Je Was Niet Lang Op Weg, Maar Je Werken Duiden Op Een Lange Weg
Een Hoge Leeftijd..,!!, Nee, Je Was Jong
Je Daden Waren Groot
Je Hebt Strijd Geleverd, Heel Lang, Je Krachten Heb Je Gegeven
Een Nazaat Was Je In Woord En Daad, Mama Afrika Weet Er Alles Van
Dat Heb Je Willen Tonen, Door Er Heen Te Gaan. En BAM
Je Bent Omarmd, Tijd Voor Anderen Om Ook Hun Daad Te Tonen..
Papa Eliezer Vond Het Genoeg, Wij Natuurlijk Niet..
Maar Met Jou Heengaan Zullen Andere Strijders Nu Ook Opstaan
Perez, Dank, Dat Je Mij Het 'Zijn' Tussen Familie Jong-Loy-Blijd Hebt Bijgebracht
Love You Always. Pa.Till we Meet Again
Amsterdam, 9 december 2019
Het Beri Team wenst de nabestaanden veel sterkte toe.
Onze welgemeende condoleances.
Het Beri Team
info@beri.nl